Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас чества своята десета годишнина

ОFFNews 10 януари 2020 в 13:59 2986 0

Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас отбеляза днес 10 години от своето създаване. Това е единствено подобно отделение не само за Бургаска, а и за Сливенска и Ямболска област. Над 12 000 са пациентите, преминали през отделението за този период. То е специализирано в диагностика и терапия на възпалителни, дегенеративни и обменни ставни заболявания, възпалителна и дегенеративна патология на гръбначния стълб и системни заболявания на съединителната тъкан. Годишно тук намират медицинска помощ около 1600 души, повечето от които с възпалителни заболявания.

„Когато създавахме отделението преди десет години, бяхме лекар и половина. Сега тук работят петима специалисти-ревматолози и един специализант, а целият екип е от 18 души. Тук идват пациенти не само от Бургас, Сливен и Ямбол, а и от Хасково, Кърджали, имали сме от Сандански, от Благоевград. Отделението отговаря на трето ниво на компетентност по медицински стандарт „Ревматология“ и всичко, което се работи в клиниките по ревматология в София и Варна, се прави и тук", обясни д-р Иван Казмин, основател и началник на отделението.

„Благодаря на д-р Казмин и на целия екип, Бургаски регион е един от късметлиите, че има такова отделение. Всичко, което се работи като ревматология в страната, се изпълнява и тук. Това не става от само себе си, това става с много труд и усилия“, подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, който поднесе поздравленията си на екипа на отделението.

Благодарни пациенти също уважиха тържеството и споделиха, че на тези лекари и сестри дължат здравето и живота си.

„Ако не бяха лекарите тук, нямаше да оживея. Дадоха ми втори шанс. Осем месеца не бях диагностицирана, чувствах се много зле, бях с постоянна температура, отпадналост и никой не знаеше какво ми има. Оказа се автоимунно заболяване. Тук ми поставиха диагноза и ме вдигнаха на крака, от шест години съм в ремисия“, сподели Биляна Петкова.

„На тях дължа здравето си и им поднасям огромните си благодарности. За първи път бях приет в това отделение преди десет години. Оттогава с тези лекари сме заедно. Бях практически обездвижен, не можех да напускам дома си. Сега съм на крака и работя“, разказа Станимир Карагьозов, първият пациент на отделението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови