Отказът от социалните мрежи не ни прави по-щастливи

OFFNews
02 декември 2019 в 15:55 | 634 |0

Да се откажем от социалните мрежи за определен период, да ограничим времето, което прекарваме в интернет, за да съхраним психоемоционалното си здраве – подобни призиви днес са много разпространени. Смята се, че компютрите, таблетите, смартфоните и социалните мрежи претоварват мозъка ни, което предполага необходимост от определени ограничения и детокс. Наистина ли това помага?

Изследвания публикувани в Media Psychology показват, че подобни теории са неверни. Оказва се, че времето прекарано в социалните режи по никакъв начин не влияе на качеството ни на живот. Учени решили да проверят какво ще се случи, ако активно се избягват социалните мрежи.

Те разделили участниците в експеримента на 5 групи: първите 4 продължили да използват социалните мрежи – Фейсбук, Туитър, Снапчат и Инстаграм както преди, а петата група се въздържала в продължение на 7, 14, 21 и 28 дни.

В края на всеки период участниците трябвало да записват как са прекарвали времето си и да отговарят на въпроси, свързани с качеството им на живот. Установено било, че значителен ефект от цифровия детокс няма.

"Ако все пак без технологиите се чувствате по-добре – придържайте се към системата, която сте си създали. Ако ви се струва, че сте нещастни, потърсете помощ от психотерапевт, не обвинявайте социалните мрежи", съветват авторите на експеримента.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !