Отказът от социалните мрежи не ни прави по-щастливи

OFFNews 02 декември 2019 в 15:55 1577 0

Снимка Pixabay

Да се откажем от социалните мрежи за определен период, да ограничим времето, което прекарваме в интернет, за да съхраним психоемоционалното си здраве – подобни призиви днес са много разпространени. Смята се, че компютрите, таблетите, смартфоните и социалните мрежи претоварват мозъка ни, което предполага необходимост от определени ограничения и детокс. Наистина ли това помага?

Изследвания публикувани в Media Psychology показват, че подобни теории са неверни. Оказва се, че времето прекарано в социалните режи по никакъв начин не влияе на качеството ни на живот. Учени решили да проверят какво ще се случи, ако активно се избягват социалните мрежи.

Те разделили участниците в експеримента на 5 групи: първите 4 продължили да използват социалните мрежи – Фейсбук, Туитър, Снапчат и Инстаграм както преди, а петата група се въздържала в продължение на 7, 14, 21 и 28 дни.

В края на всеки период участниците трябвало да записват как са прекарвали времето си и да отговарят на въпроси, свързани с качеството им на живот. Установено било, че значителен ефект от цифровия детокс няма.

"Ако все пак без технологиите се чувствате по-добре – придържайте се към системата, която сте си създали. Ако ви се струва, че сте нещастни, потърсете помощ от психотерапевт, не обвинявайте социалните мрежи", съветват авторите на експеримента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови