Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Откриха белтък, който забавя стареенето при хора над 85

OFFNews 17 октомври 2019 в 16:11 1769 0

Снимка Pixabay

Учени откриха повишени нива на белтък, способен да забавя стареенето при хората на възраст над 85 години, съобщава Medik Forum. Изкуственото увеличаване на показателите му в организма съществено удължава живота, твърдят те.

Докато човечеството мечтае за еликсир на младостта, изследователи откриха белтък, способен да удължи живота, в мозъка на 85-годишни хора.

Субстацията REST забавя процесите на стареене за сметка на потискане на хиперактивността на невроните в мозъка. Предишни изследвания свързваха прекалената мозъчна активност с проблеми с паметта и вниманието, както и с разстройства като деменцията и епилепсията.

Новото изследване на мозъка на хора, починали преди да навършат 60 години и такива доживели до 100 г. показва, че в първия случай мозъкът има максимално ниски показатели на REST.

Проведени с лабораторни животни експерименти са установили, че ако нивата на този белтък бъдат изкуствено завишени, животът им се удължава. Ако същите показатели се намалят – животът се съкращава.

На база тези резултати учените предполагат, че лекарство на основата на съставки, които атакуват показателите на REST белтъка в мозъка може да бъде мощен метод за профилактика на болестите на възрастта. В бъдеще този препарат дори ще удължава живот ни, казват учените от Медицинското училище на Харвард.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!