Откриха връзка между мозъчната дейност и политическата ориентация

На базово ниво десните и левите нито виждат, нито чуват едни и същи неща, казва изследовател от Израел

OFFNews 31 януари 2023 в 17:04 2237 5

мозък

Снимка Pixabay

Резултатите са публикувани в рецензираното списание "Джърнъл оф нюросайънс"

Разлики в мозъчната дейност могат да предскажат политическия спектър на човек, предаде израелската новинарска агенция ТПС, позовавайки се на учени от Телавивския университет.

Това е първото проучване, което показва политическа зависимост на мозъчната активност в ранните сензорни и моторни полета, и може да се каже, че на най-базово мозъчно ниво десните и левите в Израел буквално (а не само метафорично) нито виждат, нито чуват едни и същи неща. Мисля, че ако се опитаме да разберем как хората, които имат противоположни на нашите политически възгледи живеят в света, може би ще успеем да проведем малко по-ефективна обществена дискусия, която, надявам се, може да отслаби настоящата политическа поляризация, казва Яара Ешурун, един от водещите изследователи.

В първото по рода си проучване изследователският екип сканира мозъците на десетки политически ангажирани израелци, докато те гледат рекламни кампании и речи на партии от двата края на политическия спектър, точно преди един от последните кръгове на изборите. Участвали са равен брой хора с десни и леви убеждения.

Изследването установи, че подобни зависещи от партийната принадлежност разлики в мозъчната синхронизация не са ограничени до "висшите" области на мозъка, свързани с интерпретацията и абстрактното мислене, както се очакваше. По-скоро тези разлики се проявяват в сетивната, моторната и соматосензорната кора, които отговарят за зрението, слуха и движението.

Изследователите откриват, че десните участници са имали синхронизиран мозъчен отговор. Това означава, че мозъкът им е работил по сходен начин, докато са гледали десните подбуди. От друга страна, участниците с леви убеждения са имали свой собствен синхронизиран мозъчен отговор, докато са гледали левите подбуди.

Изследователите от университета в Тел Авив смятат, че резултатите са вследствие на факта, че участниците вече са били политически ангажирани, както и на това, че проучването се провежда малко преди националните избори.

Резултатите са публикувани в рецензираното списание "Джърнъл оф нюросайънс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

5

escrin

31.01 2023 в 20:59

Че добро утро.
То ако имаш малко акъл в главата си ще гласуваш ли за ваксинирани антиваксъри, с банкови сметки в евро, които гласят референдум против еврото.
Ама то да беше само това. Малоумните гласоподаватели на Костадинов даже идея си нямат с какво се занимаваше тоя тарикат навремето. Особено интересно е, че се натискаше на Костов. Той после и на бесепарите се натискаше, ама тва няма да е чак такъв шок за мъчениците му колкото първото :)

1236

4

БотоксПутю

31.01 2023 в 20:16

"на най-базово мозъчно ниво десните и левите в Израел буквално (а не само метафорично) нито виждат, нито чуват едни и същи неща."

То си е ясно - чува и вижда това , което му се иска. Що да се тормози да мисли на над-базово ниво? А трябва мислене, особено за тези индивиди дето не гласуват, щото всички били маскари.

-390

3

Козин Човков

31.01 2023 в 19:02

Това е известно от много отдавна. В България безмозъчните са привърженици на БКП, т.е. ГЕРБДПСБСП сега, а в САЩ са тръмпиоти.

345

2

Джендо Джедев

31.01 2023 в 17:30

Няма мозък - фен на някоя от останалите партии. :D