Откриха връзка между нивата на естрогена през бременността и аутизма

OFFNews 30 юли 2019 в 15:30 3625 0

Снимка Pixabay

Учени откриха връзка между нивата на естроген в майчината утроба и риска от поява на аутизъм при детето.

Популярната научна теория твърди, че развитието на аутизма е генетично обусловено. Оказва се, че има фактори на външната среда, които могат да подсилят генетичния ефект, съобщава научното списание Nature, в раздела си Молекулярна психиатрия.

В ново изследване на учените от Кеймбридж била открита връзка между високите нива на естроген в утробата на майката и вероятността от развитие на аутизъм при детето.

В рамките на изследването са били анализирани образци на амниотична течност (околоплодни води) на бременни жени за съдържание на различни типове естрогени (естрадиол, естрон, естриол). Резултатите показали, че всички те били завишени при майките, чиито деца са родени с аутизъм.

Учените планират да изследват какви са причините за излишъка на естроген в женския организъм, плацентата или в организма на самото дете. Отговорът на този въпрос открива широки перспективи към нови методи за лечение на аутизма.

Естрогенът е женски полов хормон, който се синтезира от фоликулите на яйчниците. Със съзряването на фоликула те постепенно се натрупват във фоликулната течност. При настъпване на овулация тяхното ниво в кръвта рязко се покачва - това е така нареченият постовулаторен естрогенен пик, който стимулира половата активност и търсенето на сексуален партньор при женските индивиди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови