Отличници: над 75% от ражданията в УМБАЛ Бургас са по естествен път

OFFNews 22 юли 2020 в 17:27 4365 0

Снимка УМБАЛ Бургас

Над 75% от ражданията в УМБАЛ Бургас се случват по естествен път. От години Родилно отделение поддържа политика за поощряване на жените да раждат по нормален, физиологичен начин, съобщават от лечебното заведение.

УМБАЛ Бургас е единствената болница в града с толкова нисък процент на оперативните раждания, който за първите шест месеца на тази година е 22% от всички раждания. В други лечебни заведения тенденцията е обратна – едва eдна трета от жените раждат нормално. В някои секциото достига до 70% от всички раждания, което е изключително тревожна тенденция.

България е сред трите страни с най-много оперативни раждания в Европа. Тенденцията за провеждане на оперативни раждания без сериозни медицински показания поставя жените и новородените в ненужен риск, отчита Световната здравна организация.

В развитите европейски държави процентът на секциото не надвишава 20-25%. Според СЗО реалният процент на ражданията, изискващи оперативна намеса, е между 10 и 15%. След секцио родилката се възстановява по-трудно, при новороденото се изискват реанимационни действия, затова хирургията трябва да се използва пестеливо.

Научната АГ общност няма колебания, че бременността и раждането са нормални процеси, които протичат безопасно в повечето случаи. Затова жените трябва да бъдат поощрявани да раждат нормално, казват акушер-гинеколозите в Родилно отделение на УМБАЛ Бургас.

Нормалното раждане вече е и национална политика. От 1 август т.г. клиничната пътека за него се увеличава. Тя става 1100 лв. срещу 960 лв. за цезарово сечение. Решението на НЗОК е с цел именно да поощри усилията на екипите в лечебните заведения, където нормалното раждане е приоритет и да намали ненужните оперативни раждания.

„Удовлетворени сме от тази новина, защото от години насърчаваме нормалното раждане и подкрепяме родилките в решенията им. Цезаровото сечение в УМБАЛ Бургас се прилага само и единствено тогава, когато няма друг начин и трябва да спасим живота на родилката и бебето, както утвърждава добрата медицинска практика“, посочват акушер-гинеколозите в Родилно отделение на УМБАЛ Бургас.

Все повече се забелязва и тенденцията за нормално раждане след едно, или дори две цезарови сечения. „В месеца идват 8-10 жени, които желаят да родят естествено след операция и това е напълно възможно“, посочват акушер-гинеколозите.

През 2019 г. в УМБАЛ Бургас са родени 1809 бебета, от които 462 със секцио. За първите шест месеца на т.г. ражданията са 848, а оперативните – 187.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови