Отпускат четвърт милиард допълнително за заплати и устойчивост на здравната система

Средствата ще гарантират устойчивост на системата през следващите месеци

Янка Петкова 28 юли 2020 в 11:45 5105 1

Снимка БТА

До края на 2020 г. ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над четвърт милиард лева в системата на здравеопазването. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Как ще бъдат разпределени средствата

С 30%, до края на 2020 г., ще бъдат повишени заплатите на служителите от структурите на МЗ. По думите на министъра тази мярка осигурява добро заплащане на първа линия и гарантира устойчивост на здравната система и през 2021 г. Там, където възнагражденията са по-високи, увеличението ще е 20%.

Допълнителният финнасов ресурс от 12,4 млн. лв. ще обхване над 6000 души - работещи в РЗИ, в Националния център по заразни и паразитни болести, в Националния център по радиология и радиационна защита, Националния център по обществено здраве и анализи, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", държавните психиатрични болници, центровете по транфузионна хематология, Националната експертна лекарска комисия, служители от системата на здравната каса, командировани в РЗИ.

Други 11,3 млн.лв. ще бъдат отпуснати допълнително на 44 лечебни заведения, свързани с лечението на инфекциозни заболявания и коронавирус; белодробни болници,центрове за психично здраве, психиатрични отделения.

Общинските болници ще получат допълнителен ресурс от 19 млн. лева, който ще бъде разпределен в над 70 лечебни заведения за достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор "Здравеопазване" и увеличаване на заплатите.

За НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати допълнителни 126 млн. лв, които ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички клинични пътеки (КП). При недофиннасираните КП този процент ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните - по-нисък, ще се спазва принципът за справедливост, увери министърът. Увеличението на приходите обхваща над 350 лечебни заведения – общински, областни, държавни (университетски) болници. По-високи заплати ще получат над 17 000 лекари, над 44 000 специалисти по здравни грижи и над 10 000 друг немедицински персонал. 

Предстоят срещи с договорните партньори – БЛС, БЗС, с които ще бъдат обсъдени възможностите за повишаване на приходите в извънболничната помощ. Мярката обхваща над 3400 общопрактикуващи лекари, над 4000 лекари в специализираната медицинска помощ, над 4500 дентални лекари и около 300 лаборатории.

За първа линия

Бонусът от 1000 лв. за работещите на първа линия е гарантиран до края на тази година. За целта се отпускат допълнително 107 млн. лв. за медиците в лечебните заведения, РЗИ, центровете за спешна помощ, здравните медиатори, служителите на НЗОК, командировани в системата на РЗИ.

За всички на първа линия са осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв., с които се поемат 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. За целта са осигурени допълнително 15 млн. лв. Ваучери ще получат над 10 000 служители от първа линия.

С анекс ще бъде регламентирано, че тези средства се отпускат само за заплати в споменатите структури.

За осигуряване на апаратура и лични предпазни средства и дезинфектанти

До момента от МЗ са закупени 317 апарати за дихателна реанимация, които се разпределят  университетските и държавните болници. Предстои закупуването на 133 апарати за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общинските болници.

В момента в "Бул Био" има налични над 20 700 PCR теста, допълнително са закупени 83 000 PCR теста, които ще бъдат раздадени на акредитираните лаборатории. 

Осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти. Системата е готова да посрещне няколко месеца занапред, увери министър Ангелов.

Средствата се осигуряват от европейските фондове, по проект, в който има разписани критерии, на които трябва да отговарят получателите, уточни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

28.07 2020 в 12:29

Време е като водеща новина да се спомене и че ще се плащаме по 70лв за всеки един турист докаран от авиокомпания в България.