Отслабването на езика спира хъркането

OFFNews 13 януари 2020 в 12:31 2778 1

Снимка Pixabay

Загубата на излишна мазнина на езика, вследствие на отслабване, помага в лечението на сънна апнея. До този извод са достигнали учени от Пенсилвания, цитирани от Medik Forum.

Новото изследване показва, че силното хъркане може да е предизвикано от натрупването на мазнини в езика. Учените отдавна са установили, че загубата на тегло помага в лечението на обструктивната апнея, но сега имат доказани предположения за това как точно се случва.

Оказва се, че симптомите при хората с това заболяване намаляват при редуцирането на мазнини от най-неочаквана част от тялото, каквато е езикът. Изводите на експертите могат да послужат за разработването на нови ефективни методи за лечение на апнеята, от която страдат милиони хора по света.

„Повечето клиницисти и дори експерти, които изследват апнеята, никога не са обръщали внимание на езика при лечение на това разстройство – казва д-р Ричард Шваб, началник на отделението по сомнология в Университета на Пенсилвания. – Обикновено всички се фокусират върху дебелината на шията. Сега ние знаем, че мазнините в езика са рисков фактор и симптомите на сънната апнея се подобряват, когато нивото на тези мазнини се понижава. Открихме ново уникално терапевтично направление, което по-рано не съществуваше.“

В бъдеще рискът от сънна апнея, както и диагностиката, му могат да се прогнозират при отчитане на дебелината на езика.

В дългосрочна перспектива сънната апнея се свързва с редица хронични заболявания, включително повишено кръвно налягане, сърдечни болести, диабет тип 2, инсулт и депресия. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови