Падат ограниченията за трансплантации в чужбина, финансирани от НЗОК

Болниците ще могат да подават заявленията на пациентите до Касата

OFFNews 23 август 2019 в 13:40 1838 0

Снимка Александра Маркарян

Да падне ограничението за финансиране на трансплантации само в определени страни в чужбина, когато е невъзможно да се извърши у нас, предлагат от Министерството на здравеопазването.

В момента трансплантирането на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина може да бъде финансирано само в държави от ЕС, ЕИП, Конфедерация Швейцария или в държави, с които България има сключен договор. 

Предложението е част от промените в Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги от Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане. 

С цел родителите да бъдат облекчени при подаване на заявление, министерството предлага промяна и по отношение навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти (вкл. за деца с онкологични заболявания) и медицински изделия, които не се покриват от НЗОК.

Новите текстове в Наредбата предвиждат заявителят, или негов негов представител, да може да упълномощава болницата да го представлява в процедурата по подаване на заявлението.

Предвижда се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение на заявленията от НЗОК, така и за издаване на съответния административен акт. 

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, МЗ предлага премахване на това изискване.

Дава се възможност при необходимост от осигуряване на неразрешени лекарствени продукти, които влизат в основни терапевтични схеми при лечението на конкретни заболявания, болниците да могат да заявяват лекарствени продукти както за отделен пациент, така да правят заявки за по-продължителен период от време, като планират необходимите количества. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови