Пълна блокада на Министерския съвет готвят медицински специалисти

OFFNews 14 август 2019 в 14:15 1860 0

Снимка Архив

Пълна блокада пред Министерския съвет готвят медицински специалисти от цялата страна. Националният протест ще се проведе на 11 септември в София. Това стана ясно на протест в Стара Загора в подкрепа на уволнената медицинска сестра Мая Илиева, съобщи dariknews.bg.

На поредния протест с надслов „Не на страха“ Мая Илиева съобщи, че предстои да бъде регистриран синдикат на медицинските специалисти. Преди старозагорските сестри да излязат на протест, в подкрепа на Илиева се обявиха и колегите ѝ от Варна. Цел на действията им е колежката им да бъде върната в болницата, където е работила в продължение на 12 години.

“Трябва да можем да отстояваме сами своите искания, без да се плашим от работодателите, които си позволяват да не се съобразяват с българските закони, въпреки че живеем в правова държава. Искрено се надявам все повече хора да повярват в нашата кауза и да разберат, че тя не е само за заплати. Ние се борим за едно по-качествено здравеопазване”, каза Мая Илиева в Стара Загора.

За уволнението на Мая Илиева стана известно от публикация в собствения ѝ профил в социалната мрежа, в който медицинската сестра сподели, че е парадоксално да бъде отстранен синдикален лидер, какъвто е от 2012 година. Тя сподели огорчението си, че не е срещнала подкрепа от КНСБ и дори сред колегите си от Аджъбадем Сити клиник Болница Токуда.

Формалният повод за дисциплинарното уволнение на Илиева бяха снимките, които е направила в операционна, за да покаже какви са условията на труд в лечебното заведение. Тя обаче е категорична, че истинската причина за отстраняването ѝ са организираните от нея протести на медицинските специалисти. 

Илиева организира и петиция с искане на оставката на д-р Кокалов, вицепрезидент на КНСБ заради непристойното му поведение и абдикирането от синдикалните му задължения. По думите ѝ синдикалистът я заплашил „да си затваря голямата уста, защото лично ще се погрижи да не работи повече в „Токуда“.

Медицинската сестра получи подкрепа и от омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че ще я подкрепи с всички законни средства, тъй като дисциплинарното ѝ уволнение е опит за сплашване и саморазправа.

От КТ Подкрепа призоваха бившия работодател на сестрата да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок.

Към подкрепата за Илиева се присъедини и Алиансът на българските акушерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови