Пари на вятъра: Сканираха милиарди лекарства, не откриха нито едно фалшиво

Владимир Йончев 17 август 2019 в 09:10 5965 1

Стотици аптеки са на път да затворят заради нова европейска директива, сравнима по безумието си единствено с директивата за GDPR.

Директивата е маскирана като борба с разпространение на фалшивите лекарства, а по същество е унищожаване на по-малките аптеки в полза на големите вериги. Според нея всяка аптека трябва да има специални четци със съответния софтуер, които да гарантират, че лекарството не е фалшиво.

Директивата трябваше да влезе в сила от 9 февруари, но България получи допълнителен гратисен период от 6 месеца за въвеждането й.

Около 2000 аптеки вече са въвели новите четци, но 1300 още не са, съобщиха от асоциацията на фармацевтите. Много от тях са обявили, че ще затворят.

Около 2000 лева струват устройствата, всеки месец допълнително се плаща значителна такса за софтуер. Досега са сканирани милиони лекарства, а цяла Европа са сканирани околи един милиард и осемстотин лекарства. В България не е открито нито едно фалшиво лекарство, открити са само 4 опаковки със сбъркан баркод. В цяла Европа са открити само няколо случая, разказаха фармацевти пред Нова тв.

Фармацевтите на няколко пъти протестираха срещу новата директива, но постигнаха само отлагането й.

От 10 г. в България не е засичано фалшиво лекарство, има много други прегради, които не позволяват да се появи такова, а самите четци сами по себе си не са никаква преграда, а обикновен рекет, твърдят аптекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови