Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първият иск за разменените бебета вече е в съда

OFFNews 01 февруари 2023 в 13:28 1180 0

Съдебна палата

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Размерът на исканото обезщетение е 300 000 лв.

Първият иск за разменените бебета вече е внесен, съобщиха от Софийския градски съд.

Документите са внесени от адв. Стоян Стойков. Семейството, което той представлява, претендира обезщетение от болница "Шейново" в размер на 300 хил. лева, съобщи БТА.

По-рано адвокатът на другото семейство обяви, че ще предяви иск на обезщетение на същата стойност заради нанесени морални щети.

Искът е внесен в Софийския градски съд. На случаен принцип делото ще бъде разпределено на съдия-докладчик.

Преди дни стана ясно, че сагата с разменените бебета се пренася в съда, тъй като адвокатите на двете семейства не успяха да договорят размера на обезщетението. Ангажирани с казуса юристи коментираха, че при иск за такава сума семействата ще трябва да платят по 12 000 лв. такса. "Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума", обясниха те.

Пред БНТ адвокатът Стоян Стойков коментира, че обезщетението е твърде високо за болницата и затова оттам предпочитат казусът да се реши по съдебен път:

"Болницата по никакъв начин не се ангажира с всичко това, което анонсираха, че ще платят доброволно сума. От "Шейново" казват, че е прекомерно високо обезщетението, но никой от тях не е казал какво е реалното според тях обезщетение", каза Стойков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!