Първият излекуван от смъртоносния коронавирус пациент: Мислех, че е обикновена настинка, но не успях да стигна до работа

Броят на жертвите се увеличава: потвърдена е смъртта на 26-и човек, 177 болни са в тежко състояние

OFFNews 24 януари 2020 в 11:24 14312 0

Снимка Daily Mail

Г-н Хуанг, първият излекуван от смъртоносния коронавирус, разказва пред в. "Дейли мейл" как е протекло заболяването му. 23-годишният мъж първоначално попаднал в болница заради главоболие, виене на свят и подозрение за грип.

23-годишният Хуанг Пара е работник на гарата в Ухан, недалеч от пазара за морски дарове, който се смята за основно огнище на болестта.

Симптомите

По думите на Хуанг първите симптоми са се появили на 24 декември, а на следващия ден състоянието му се влошило. Мислейки, че става дума за обикновена настинка, той си взел отпуск и се отправил към местната болница. Лекарите му предписали инжекции с пеницилин G и други лекарства, които не уточнява, но след три дни лечение състоянието му не се подобрило.

Притеснен, че отсъства твърде дълго, Хуанг решил да се върне на работа, но докато пътувал в автобуса, температурата му се повишила. Отишъл в местната болница за допълнителни изследвания и било установено, че има сериозни отклонения в стойностите на чернодробните ензими в кръвните му изследвания. Дни по-късно лекарите му съобщили, че страда от пневмония с неизвестен произход.

Ходът на болестта

"Треската ми продължи от 28 декември до 2 януари, лекуваха ме под карантина. Медиците бяха напълно защитени от какъвто и да било пряк контакт с мен", разказва оздравелият мъж.

Въпреки предприетите защитни мерки, към днешна дата са заразени 14 медицински специалисти, пише "Дейли Мейл". Вероятно това се е случило в първите дни на разпространение на инфекцията.

Хуанг разказва, че в някакъв момент бил толкова болен, че не можел да се движи и постоянно му се налагало да диша с кислородна маска. Мъжът смята, че пълното му излекуване е станало възможно, защото е млад и за него са били полагани сериозни грижи още докато бил вкъщи.

Междувременно смъртните случаи от коронавируса са вече 26. Броят на заразените е 876 души. Това показват най-новите данни на китайските здравни власти, цитирани от ТАСС.

Китай се опитва да ограничи разпространението на смъртоносния вирус в навечерието на Лунната нова година, която настъпва на 25 януари.

В столицата Пекин и в Хонконг са отменени големите празненства. В град Ухан, където за първи път беше регистриран коронавирусът, вече има забрана за напускане на града, спрян е общественият транспорт. Под карантина е и втори китайски град - Хуанган. Подобни мерки не са изключени и на други места.

От всичките 876 заразени състоянието на 177 души е тежко. 34-ма са излекувани. За други близо хиляда души обаче има съмнения, че са носители на вируса, сочат данните на Националната здравна комисия на Китай.

13 са потвърдените случаи извън страната. В списъка на страните, в които е установена зараза с коронавируса, са Тайланд, Виетнам, Южна Корея, Сингапур, Япония. По-рано беше съобщено за съмнения за втори заразен в Тексас. Става дума за студент, който е пътувал до града-огнище на епидемията Ухан.

Вчера от СЗО обявиха, че за момента се въздържат от въвеждане на извънредна ситуация във връзка с епидемията от атипична пневмония в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови