Пациенти на протест за достъп до белодробни трансплантации

OFFNews 29 май 2018 в 14:44 1991 0

Снимка bTV

Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването заради отказа на европейски клиники да приемат български пациенти за белодробна трансплантация.

Протестът премина под мотото "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?".

Белодробни трансплантации у нас не се извършват, затова единственият шанс на пациентите остава да бъдат трансплантирани в чужбина. 

Демонстрантите подчертаха, че единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема български пациенти преди повече от година, и поискаха обяснение от институциите.

С протестиращите разговаряха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Мариана Симеонова. 

България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията, обясни д-р Пенков. В момента страната ни преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл.

По думите му причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова посочи, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации. По думите ѝ до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.

Д-р Сименова обяви, че до две седмици очаква отговор от болницата във Виена, тъй като вече е провела разговор с борда на Евротрансплант, които ще потвърдят пред болницата във Виена членството на страната ни.

От министерството увериха, че България не дължи пари на австрийската болница, в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година. Оттам допълват, че от Евротрансплант потвърждават, че за годините България е подала осем органа повече от броя на пациентите, които са трансплантирани, което означава, че към момента могат да бъдат извършени трансплантации.

Според зам.-министър Бойко Пенков дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец" и в УМБАЛ „Св. Екатерина", които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб.

„Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България", допълни още зам.-здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови