Пациенти с ревматологични заболявания сигнализират за липса на лекарство, търсят съдействие от щаба

OFFNews 23 март 2020 в 10:27 1820 0

Стотици пациенти с ревматологични заболявания не могат да закупят основен медикамент за лечението си в нито една европейска държава и ще се наложи да намалят приеманата доза или да спрат лечение.

За това сигнализират в писмо до началника на оперативния щаб ген.-майор Ванцислав Мутафчийски от Организацията на пациентите с ревматологчни заболявания в България (ОПРЗБ).

През 2019 г. е спрян от производство препарат, произвеждан в Германия, с което пациентите със системен лупус, ревматоиден артрит и всички останали диагнози в България, при които медикаментът е приложим, са оставени без достъп до лечение с този медикамент.

Една от възможните алтернативи е лекарство с активна съставка хидроксихлороквин сулфат, което не е регистрирано в България, а пациентите си го набавяха от Гърция, Турция, Румъния.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана изключително търсен и, съответно, вече има недостиг в предлагането му във всички страни, твърдят от организацията.

"Въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота", пишат до проф. Мутафчиски от ОПРЗБ.

През миналата седмица отново са изпратили сигнал за този проблем до Президента на РБ, Премиера на РБ, Председателя на НС, Министъра на здравеопазването, Комисията по здравеопазване в НС, Изпълнителна агенция по лекарствата и до водещите ревматолози в България, търсейки тяхната подкрепа. Отговор няма.

Организацията на пациентите с равматоидни заболявания търси съдействието на проф. Мутайфчийски съдействие за:

Намиране на механизми за осигуряване на хидроксихлороквин сулфат в условия на пандемия от COVID-19 за пациентите с ревматични заболявания, които са на лечение с него.

Съдействие за регистрация на медикамент, съдържащ хидроксихлороквин сулфат на българския пазар, за да могат всички нужадещи се от него да имат свободен и сигурен достъп до медикамента.

Над 4 000 хил. души в България (по неофициални данни) го приемат ежедневно и благодарение на него са живи.

За тях става невъзможно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на собствените си граждани. Тази ситуация принуждава много хора да прекъсват своето лечение, а това ще доведе до обостряне на основното им заболяване, риск за живота им и спешни хоспитализации, които в условия на пандемия е добре да бъдат избегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови