Пациентка свири на цигулка, докато ѝ премахват мозъчен тумор (видео)

ОFFNews 19 февруари 2020 в 17:24 2635 0

Снимка King's College

Британка свири на цигулка Малер, Гершуин и Хулио Иглесиас, докато хирурзи отстраняваха от отворения череп тумор в мозъка ѝ в болницата на "Кингс колидж".

Това не е необичаен метод - мнозина пациенти са държани будни, за да се проверява в реално време дали при операцията не е засегнат важен център, съобщават от "Кингс колидж", цитирани от "Дневник".

Туморът на 53-годишната Дагмар Търнър от остров Райт е бил в зона, която контролира фините движения на лявата ѝ ръка. За да избегнат щети, хирурзите помолили жената да използва 40-годишната си страст към цигулката. В болницата се правят около 400 подобни операции, често с извеждане на пациента от упойка, за да е буден по време на манипулациите, уточняват от болницата.

"За пръв път правя операция, докато пациентът свири. Премахнахме над 90% от тумора, включително всички места, които подозираме, че действат агресивно към околните тъкани, а в същото време запазихме пълната функционалност на лявата ѝ ръка", казва проф. Кеюмарс Ашкан, консултант по неврохирургия в университетската болница в Лондон.

Диагнозата за бавно растяща глиома е поставена Търнър през 2013 г., след като припаднала по време на изпълнение на Симфоничния оркестър на остров Райт. През есента на 2019 г. лекарите установили, че туморът продължава да расте и да става агресивен.

Идеята на проф. Акшан тя да свири е, защото лявата ръка се използва за прецизни движения и натиск с пръсти по грифа по време на свирене на цигулка. Хирургът е доста добър пианист и има образователна степен по музика.

Три дни след процедурата Дагмар Търнър е изписана да се възстановява вкъщи и ще бъде наблюдавана от местната болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови