Пациентски организации с писмо до Борисов заради цинизъм и грубо отношение към семейства на болни деца

OFFNews 29 юни 2019 в 22:00 2141 0

Пациентските организации "Заедно с теб" сигнализираха за пореден проблем с лечението на българско дете в чужбина след закриването на Фонда за лечение на деца. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов оттам описват постъпил сигнал "за проблеми, административен хаос и грубо отношение" при осигуряването на лечение на дете в чужбина с бъбречна недостатъчност, финансирано от закрития Фонд и новата дирекция на Здравната каса.

През април 2018 г. детето е лекувано с финансиране от Фонда за отстраняване на бъбрек, бъбречна недостатъчност и извеждате на уретер през корема в университетска болница във Франция. Майката подава заявление към новата дирекция на НЗОК за финансиране на контролен преглед в болницата, където е оперирано детето, но "НЗОК не подпомага по никакъв организационно майката, въпреки че Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и Министърът г-н Кирил Ананиев се заклеха публично, че нищо няма да се промени в грижата за лечението на децата след закриването на Фонда", пишат от "Заедно с теб".

Оттам допълват, че майката "случайно разбира след обаждане от Франция", че е насрочен контролен преглед при френския професор.

"Преди закриването на Фонда за лечение на деца администрацията му имаше ангажимент да подпомага родителите организационно и да следи кореспонденцията с чуждите болници. Служителите винаги знаеха за датите и се грежеха родителите да са уведомени навреме и документите им задвижени", подчертават от "Заедно с теб".

Майката звъни в дирекцията - наследник на Фонда в НЗОК на 14 юни, но никой не вдига телефоните. На 17 юни успява да се свърже и служителка на НЗОК ѝ казва, че още няма разрешение за чужбина и затваря телефона. На 18 юни ѝ се обаждат, че трябва да лети спешно за чужбина на другата сутрин.

НЗОК не осигурява преводач за лечението на детето във Франция с обяснението, че няма договор с преводачи.

Освен това детето постъпва в болницата на 20 юни, а НЗОК уведомява майката на 27-и, че трябва да отиде да вземе решението на Касата, което е трябвало да представи на 20-и.

"Г-н Премиер, хаосът с лечението на децата е пълен.

За грубото отношение и откровен цинизъм потвърждавам лично, разполагайки със запис на разговор относно малката Мими, която почина предната седмица от левкемия, с зам.-управителя, в който заявява: „Какво иска тази майка?!? Да ѝ купим апартамент с изглед към Витоша ли?!?“

Г-н Борисов, моля Ви да съдействате на майките на все още живите български деца!", пише Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб”.

Към писмото се присъединяват: Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”; Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”; Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови