Пази ли ни морето от коронавируса - възможно е, но не е доказано

OFFNews 01 юни 2020 в 12:13 3826 0

Учените продължават да изследват природата на причинителя на коронавирусната инфекция. Появяват се данни за способността на новия вирус да оцелява в едни или други условия. Дали високите температури унищожават COVID-19 се коментира отдавна – кое е вярно и кое не?

Как влияе сезонът на вируса?

Според публикация във "Вашингтон Поуст" нови изследвания наистина подкрепят хипотезата, че летните жеги, влажността и слънчевата светлина (при спазване на санитарно-хигиенните мерки) би трябвало да забавят разпространението на инфекцията, но все пак сезонът не може да я спре или унищожи.

CDC (Центърът по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ) отбелязва в препоръките си, че засега не е известно как времето и температурата влияят на разпространението на COVID-19.

По правило коронавирусите имат по-кратка жизнеспособност на открито - при високи температури и повишена влажност - отколкото в условията на сух и хладен климат. Учените обаче уточняват, че няма категорични данни как това влияе на вирулентността точно на тази разновидност на вируса.

CDC призова хората да се придържат към официалните препоръки, независимо от температурите навън, тъй като много случаи на COVID-19 се регистрират и в страните с топъл климат.

Официални данни за връзката между сезона и COVID-19

СЗО предупреди, че този вирус може да се разпространява в региони с горещ и влажен климат. Въздействието на слънцето или температурата над 25 градуса, не променят опасността от заразяване с причинителя на COVID-19 - вирусът SARS-CoV-2. Това потвърждава теорията, че да се намираме в условия на изкуствено създадена висока температура няма смисъл.

Освен това ултравиолетовите лъчи не оказват влияние върху способността на коронавируса да оцелява. СЗО отбеляза, че UV-лампите не следва да се използват за дезинфекция на ръце или други участъци от кожата, това дори може да бъде опасно, а и няма да спре разпространението на инфекцията.

Морската сол в борбата с коронавируса

Да се твърди, че гаргарата със солен разтвор убива вируса е нелепо и не отговаря на истината, казват специалистите.

От СЗО обясниха, че няма никакви доказателства, че солената вода обезврежда коронавируса в организма. Оттам предупредиха, че гаргарата със солен или кисел разтвор няма да убие вируса, въпреки че според изследвания той се задържа в гърлото около 4 дни. Твърдението беше оспорено и от проучвания на института "Джонс Хопкинс".

Същото се отнася и за промивките на носа със солен разтвор. СЗО отбелязва, че няма доказателства и в полза на тази теза.

В действителност има ограничени доказателства, че редовните промивки на носа със солен разтвор могат да помогнат за по-бързо излекуване от простуда, но ефективността при респираторни инфекции не е доказана.

Плаж по време на карантина? Защо морската сол не действа на коронавируса?

Няма категорични изследвания, че морската вода намалява риска от заразяване с инфекцията. Логично е обаче да се предположи, че ако гаргарата или промивките на носа със солен разтвор, не помагат да се намали рискът от разпространение на COVID-19, такъв не трябва да се очаква и при къпане в морето, казват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови