Педиатър: При децата с коронавирус проявите на болестта са свързани предимно с храносмилателната система

д-р Малина Станчева 24 април 2020 в 12:40 19300 0

Науката все още изследва новия вирус, който плъзна по света, и познанията за него са непълни. Известно е обаче, че заразените деца проявяват различни симптоми и боледуват различно от възрастните. Какви са особеностите и как можете да подпомогнете възстановяването след  респираторната инфекция при най-малките обяснява д-р Малина Станчева - педиатър и детски невролог.

Симптоми на Covid-19 при децата. Прилики и разлики с острите респираторни заболявания

Симптомите, причинени от коронавируса, най-често са кашлица, затруднено дишане, задух, висока температура, хрема. При децата с коронавирус освен обичайните симптоми, проявите на болестта са най-вече свързани с храносмилателната система: гадене, повръщане, болки в корема, диария. Тeмпeрaтурaтa ce покачва мaкcимум до 38 грaдуca.

Състоянието на болното кърмаче, особено през първите няколко месеца, се наблюдава в домашна обстановка, не повече от 4 часа. При застрашаващи състояния не трябва да се отлага консултацията с лекар и своевременното провеждане на лабораторни изследвания, дори когато всички сме в условията на карантина.

И все пак някои деца успяват да се справят и оздравяват бързо, докато други имат нужда от по-продължителен период на възстановяване или пък започват да боледуват няколко пъти в месеца.

Какво можем да направим в домашна обстановка, за да възстановим по-бързо здравето на детето, след остро респираторно заболяване?

На първо място в стаята на детето трябва да бъде осигурена тишина. Помещението може да е леко затъмнено и да се създаде атмосфера на уют и спокойствие.

Най-подходящата температура е 18-19ºС при сън, а когато играе до 22ºС. На мястото, където се къпе, температурата може да бъде повишена до 24-26ºС. Внимавайте да не претоплите стаята, защото това е също толкова опасно, колкото и охлаждането.

Стаята на детето трябва да бъде и редовно проветрявана, особено сега в извънредната обстановка, в която се намираме, е от голямо значение всички стаи в дома да се проветряват често. Недопустимо е да се пуши, но дори и когато родителите избягват да пушат в стаята при децата, димът по дрехите им дразни лигавицата на възпалените дихателни пътища и влошава кашлицата.

Детското легло не трябва да се поставя до радиатора. Трябва да се внимава въздухът в помещенията, които се отопляват с централно отопление и климатици да не е прекалено сух, особено когато детето е с бронхит, за да не се изсушават дихателните пътища.

В такива случаи на радиатора се поставят съдове за овлажняване или се покрива с мокри хавлии. Използват се и специални овлажнители, но ако не можете да се снабдите с тях сложете просто тенджера да ври на котлона.

За облекчаване на дишането както при бактериални, така и при вирусни инфекции се препоръчва в стаята на болното дете да се постави аромадифузер и да се дифузират етерична масла, които изпълват помещението със свежи и приятни аромати на бор, евкалипт, мента и сребриста ела, подходящи и за новородени, а при по-големите могат да бъдат поставени и пластири на спалното бельо, които да облекчават дишането. Капките етерични масла могат да се поставят и в съд на радиатора или в овлажнител. Малко лавандула в банята преди сън може да подобри също съня и състоянието на детето.

Извеждане на детето навън

Децата, които оздравяват, трябва да прекарват много време навън, когато времето и обстановката позволяват, а в случаите когато това не е възможно, както в днешно време, когато е забранена и разходката в парка, да бъдат извеждани на балкона или на двора, а при хубаво време прозорците трябва да бъдат широко отворени.

Извеждането на децата навън трябва да стане след предварителна адаптация за 3-5 минути, като детето се обуе и облече в по-студения коридор, особено когато вкъщи отоплението е с климатик. Рязката промяна може да доведе до негативни последици за здравето и възпаление на ушите. Децата на възраст от 0 до 3 години с леко до умерена повишена температура, които се чувстват относително добре, могат да бъдат оставени да играят облечени в кошарата.

След първата си година болното дете може да се остави да спи на открито през деня със съответното облекло и върху удобна топла постелка, която не бива да образува хлътване под гърба. Под дюшека на количката може да постави сгънато одеялце. По време на топлите годишни времена да не се поставя покривало на количката за предпазване от комари, за да не се затруднява циркулацията на въздуха и подсигуряването на кислород, а вместо това могат да бъдат използвани спрейове или лосиони против насекоми

Сънят и ролята му за възстановяването при болните деца

Много важно е да се спазват часовете за сън, когато детето е болно. Понякога майките се обаждат притеснени, че детето според тях спи повече от обикновено. Отговорът е, че по време на сън при инфекция, децата произвеждат цитокини, които им помагат да се преборят с инфекцията, но ги правят по-сънливи.

При децата в предучилищна или училищна възраст понякога трябва да се приложи и по-строг подход, за да се накарат да поспят или да полежат поне 1 час през деня, в който да си отпочинат физически и психически.

Движение и тренировки в условията на пандемия

В условията на пандемия и забрана да напускаме дома физическата активност, необходима за възстановяването на детето е ограничена, но можем да практикуваме йога, заедно с децата си или да разходим заедно кучето.

Децата, които живеят в къща могат да участват в засаждането на дръвчета, цветя и да играят на баскетбол или федербал или да хвърлят летящи чинии в градината си, да скачат на трамплин и да играят дартс. Вероятно, когато карантината свърши ще бъдем щастливи да оценим, че можем да играем навън на открито с тях на познатите класически игри, да заведем детето на риба, да се разходим в парка или по еко пътека в планината, да караме колело, летни кънки, да плуваме, да пускаме хвърчило, да пояздим в близката до града конна база. Можете да насърчите по-големите деца редовно да спортуват.

Спортът, разходките и закаляваното на открито, качествената храна и близостта в семейството ще помогнат за по-бързото възстановяване на здравето на детето.

Д-р Малина Станчева е педиатър и детски невролог в София с 15 годишен опит. Специализирала в университетски детски клиники в Париж, Франция и Льовен, Белгия. Автор e на 27 научни публикации в сборници, български и международни медицински периодични издания в областта на детски болести на обмяна на веществата, клинична генетика, детска ендокринология и детска неврология. От 2017г. д-р Станчева е и личен лекар на децата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към фондация „За Нашите Деца“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови