Педиатричната асоциация: Настояваме за обективно разследване и спазване на добрия тон по случая с 3-годишното дете

OFFNews 22 ноември 2019 в 11:08 1770 0

Снимка Архив

"Апелираме към спазване на добрия тон в обществото, медиите и социалните мрежи, защото обратното вреди на работата на детските лекари, на партньорството ни с родителите и е в ущърб на децата и обществото като цяло." Това гласи официалната позиция на Българската педиатрична асоциация (БПА) по случая с починалото 3-годишно дете, по който се извършват проверки в три столични болници.

Изявлението на БПА последва решението на УС на Столичната лекарска колегия да сезира Комисията по лекарска етика на БЛС, за да бъдат установени фактите и обстоятелствата по случая.

"Изказваме искрените си съболезнования и съчувствие на родителите на детето. Настояваме за пълна обективност на разследването и за изясняване на всички обстоятелства около тази трагедия. В същото време категорично се противопоставяме на всички опити за дискредитиране на лекарската професия и за раздаването на предварителни присъди", пише още в позицията на БПА.

От асоциацията приканват педиатричната общност към колегиалност и взаимна подкрепа. В заключение се казва още, че от съсловната организация ще настояват държавата най-накрая да предприеме необходимите мерки за изграждането на Национална педиатрична болница, защото, за съжаление, това е поредният случай, който показва колко необходимо е такова здравно заведение. 

Преди два дни от МЗ оповестиха предварителните резултати от проверката, която се извършва в трите столични болници, където е било водено детето - Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", болница "Лозенец" и "Пирогов."

Аутопсията е показала, че то е починало от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция. Окончателните резултати от хистологичните изследвания се очакват до седмица. Възложено е провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог.

Междувременно, по заповед на премиера, Кирил Ананиев отстрани от постовете им директорите на лечебните заведения и лекарката, която е приела детето в Педиатрията, докато тече проверката.

Припомняме, че родителите на починалото 3-годишно момченце обвиняват лекарите за смъртта на детето си. Те разказаха в медии, и на премиера, че са били принудени да водят детето си от една болница в друга, без да му бъде оказана помощ, докато състоянието му рязко се е влошило. По думите на Бойко Борисов хората разполагали с видеоматериали, които показват грубо отношение от страна на персонала на болниците. 

Според лекарите от "Проф. Иван Митев", единственото място, където детето е било лекувано, състоянието му е било неспасяемо, тъй като инфекцията се е развила много бързо и пораженията са били необратими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови