Персонализираната медицина е бъдещето на онкологията

OFFNews 02 март 2020 в 14:54 1537 0

Персонализираната медицина, генетиката, биотехнологиите са бъдещето в лечението на онкохематологичните заболявания. Тази теза обедини специалистите на симпозиума "Поглед в бъдещето на биотехнологиите".

Форумът събра на едно място специалисти в областта на онкологията и онкохематологията.

Д-р Борислав Борисов, експерт по фармакоикономика и лекарствена политика, отбеляза, че научните изследвания в областта на онкологията очертават сериозни успехи в лечението, при които преживяемостта на пациентите нараства трайно и устойчиво. Данните показват, че от 40 до 50% от клиничните изпитвания в света са в сферата на онкологията и онкохематологията. По думите му стремежът е не само да се лекува болестта, а да се ликвидира. Към момента в Европа се провеждат 216 клинични изпитвания на клетъчни и генни терапии.

Проф. Алексей Савов, ръководител на Националната генетична лаборатория, обърна внимание на ключовата ролята на генетиката и диагностиката в персонализирания подход на лечение. По думите му, за да станат генетичните изследвания финансово достъпни в България, генетиците и онколозите трябва заедно да търсят начин те да бъдат включени като част от клиничните пътеки. Генетичните изследвания е уместно да се интегрират в определени направления, при добре дефинирани критерии, отбеляза специалистът. 

Върху иновациите и развитието на технологиите в медицината се спря проф. д-р Жанет Грудева, главен координатор на Експертния съвет по клинична хематология.

„Към момента над 900 персонализирани „имунотерапии‘‘ са в различни фази на клинични изпитвания, над 1000 са в предклиничен етап на развитие, а само в онкохематологията се развиват около 300 генни и клетъчни терапии. Въвеждат се и нови дизайни на клиничните проучвания, използващи помощта на изкуствен интелект и биоинформатиката в интерпретиране на резултатите", съобщи проф. Грудева.  Според нея е необходим нов подход към иновациите и предоставяне на здравни грижи чрез устойчиви политически решения.

Председателят на Български фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова заяви, че предизвикателството пред здравните системи е лечението на социално значимите заболявания. Все по-голямата роля на таргетните терапии и персонализираната медицина обосновават необходимостта от обстойна оценка на здравните технологии от страна на регулаторите.

Проф. Виктория Сарафян, ръководител на Катедрата по медицинска биология към Медицински университет – Пловдив, представи 3D биопринтирането, което позволява да се принтират тъкани или органи максимално близки до тези в организма. По думите й новата тенденция, която се разкрива с биопринтирането, са тъканните чипове за анализ на лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови