Пет симптома за предстоящ сърдечен пристъп

OFFNews 07 август 2020 в 10:22 4727 0

Снимка Pixabay

Специалисти от Американската кардиологична асоциация (AHA) назоваха симптомите, които могат да бъдат сигнал за наближаващ сърдечен пристъп. Те предупреждават, че сърдечната патология може да се развива бавно, започвайки с лека болка и дискомфорт, съобщава здравната пратформа Medik Forum.

Има няколко промени в състоянието на организма, които може да предхождат сърдечния пристъп. Винаги обръщайте внимание на тези сигнали, за да не стане прекалено късно, съветват кардиолозите от АНА.

Медиците назовават пет предупредителни сигнала, които предхождат появата на сърдечен пристъп.

Усещане за дискомфорт в гърдите. Едни от първите симптоми на сърдечния пристъп според АНА са болката или дискомфортът в гърдите. Те са съсредоточени обикновено в средата на гръдния кош и са достатъчно продължителни - до няколко минути. Дискомфортът се определя като стягане в гърдите и навъзможност да се направи пълноценно вдишване.

Пълзяща болка. Неприятното, болезнено усещане в гърдите се разпространява към челюстта, шията или гърба - никога не игнорирайте този симптом, предупреждават кардиолозите.

Виене на свят. Често виенето на свят е съпроводено с гадене. Възможно е човек да загуби равновесие, да избие студена пот.

Болка в ръцете. Болката, която се появява в ръката или рамото, е един от най-красноречивите сигнали за настъпващ сърдечен пристъп. Обикновено засяга лявата ръка, но е възможно да обхване и двата горни крайника.

Задух. Възможно е да се появи на фона на болка в гърдите или без нея.

При поява на някой от тези симптоми, непременно потърсете медицинска помощ, съветват специалистите.

Като превенция срещу евентуален сърдечен пристъп кардиолозите от АНА препоръчват спиране на тютюнопушенето, избягване на пасивното пушене, физическа активност и контрол над кръвното налягане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови