По-ниските хора с по-голям риск да развият диабет

OFFNews 10 септември 2019 в 11:01 1239 0

По-ниските хора са изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2, показва проучване, съобщава АФП.

Всеки допълнителни 10 сантиметра в ръста гарантират 41 процента по-малък шанс за развитие на болестта при мъжете
и 33 процента по-малък шанс при жените, според изследване, публикувано в медицинско списание Diabetologia.

По-големият риск за здравето при по-ниски индивиди вероятно е свързан с по-високото съдържание на мазнини в черния дроб и по-голям брой рискови фактори за сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Съобщава се също, че чувствителността към инсулин и функционирането на специални клетки в панкреаса, които секретират хормона, са по-добри при по-високите хора. Изследването се основава на подробно медицинско проучване на над 16 600 жени и близо 11 000 мъже – на възраст от 40 до 65 години – в Потсдам, Германия от 1994 г. до 1998 г.

“Тези наблюдения потвърждават, че височината е полезен прогнозен маркер за риска от диабет”, заключават авторите.

Около 420 милиона души по света днес страдат от диабет, като се очаква броят им да нарасне до 629 милиона до 2045 г., според Международната федерация за диабет. В момента заболяването е разделено на два подвида. 

При диабет тип-1 – обикновено диагностициран в детска възраст и съставляващ около 10 процента от случаите – тялото просто не произвежда инсулин, хормон, който помага да регулира нивата на кръвната захар.

При диабет тип 2 – тялото произвежда малко инсулин, но не достатъчно, което означава, че глюкозата остава в кръвта.
Тази форма на заболяването корелира силно със затлъстяването и с течение на времето може да доведе до слепота, увреждане на бъбреците, сърдечни заболявания или инсулт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови