По-тежки наказания за побой над медик

Здравната комисия прие единодушно предложените от "Обединени патриоти" промени в НК

OFFNews 24 януари 2020 в 12:41 4965 0

Снимка Pixabay

По-тежки наказания очакват всеки, който си позволи да посегне на лекар или сестра. Това решиха единодушно депутатите от парламентарната здравна комисия, които приеха предложените от Валери Симеонов промени в Наказателния кодекс. 

С предложените поправки минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист се увеличава от 5 на 7 години затвор. За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 на 5 години зад решетките, а за лека телесна повреда – от 1 на 2 години затвор.

Според вносителите „Обединени патриоти“ така ще се ограничат нападенията над медици, които зачестиха напоследък. Те цитират проучване, според което 90% от лекарите и сестрите са били жертва на вербално насилие, а по данни на Министерство на здравеопазването физическите нападения над медици през 2018 г. са 396.

Поправките бяха подкрепени от Българския лекарски съюз, с уточнението, че няма да решат проблемите с насилието над лекари, но все пак са стъпка в правилната посока.

Преди дни БЛС, прокуратурата и здравното министерство подписаха тристранно споразумение за общи действия срещу агресията над медици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови