По-високи възнаграждения за републиканските консултанти и експертните съвети предвижда Наредба на МЗ

OFFNews 16 октомври 2019 в 12:00 1090 0

Снимка Pixabay

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 7 от 2010 г. регламентира условията и реда за финансиране на експертните съвети и републиканските консултанти в системата на здравеопазването.

Според предложенията в нея размерът на възнаграждението за извършена консултация без оперативна намеса не може да е по-малък от 15% от цената на съответната клинична пътека/клинична/амбулаторна процедура.

За извършена консултация с оперативна намеса, консултантът следва да получи 30% от цената на клиничната пътека, приложима към момента на извършване на консултацията.

Според мотивите към документа с промените се цели оптимизирането на консултативната медицинска помощ при спешни състояния, с подобряване на мотивацията на републиканските консултанти за своевременно оказване на помощ.

С проектонаредбата се регламентират и случаите, в които републиканските консултанти могат да бъдат изключени от списъка - при желание от страна на специалиста, при неизпълнение на задълженията, при констатирани нарушения, по заповед на министъра.

Според вносителите определените проценти за финансиране на дейността на експертните съвети и републиканските консултанти няма да доведат до затруднения в бюджета на лечебните заведения. Към момента средногодишният брой консултации за страната е 400.

Според досега действащата наредба от 2010 г. републиканските консултанти получават за сметка на бюджета на
МЗ възнаграждение в размер до 0,50 лв. за всеки час или част от него, в който са на разположение по график за оказване на консултативна медицинска помощ при спешни състояния.

Проектът е качен в сайта на министерството за обществено обсъждане до 14 ноември 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови