Последно поколение ангиографски апарат заработи във ВМА

OFFNews 04 ноември 2019 в 11:56 3396 0

Снимка ВМА

Един от най-мощните ангиографски апарати от последно поколение вече е на разположение на Клиниката по кардиология във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Апаратурата е единствена на Балканския полуостров. 

Апаратът е с изключително качество на изображението с най-висока детективна квантова ефективност, ултрамодерни апликации, като Mac-lab, FFR без нужда от отделен анализатор, вграден монитор с голям дисплей.

Притежава повече от 20 усъвършенствани 2 D приложения, които подпомагат автоматизирано определяне на точните граници при позициониране и експандиране на стент по време на сложни съдови интервенции, както и многобройни 3D апликации, позволяващи използването на изображения в реално време чрез специализиран комуникационен интерфейс за бърза връзка (1Gb/сек).

Сред предимствата, които изтъкват специалистите, е намаленото по време на изследване облъчване, което е сведено до минимум – както за пациентите, така и за екипа. Апаратът притежава функция след края на манипулацията да се видят кои части от тялото са били подложени на най-голямо въздействие. Изчислява автоматично и много прецизно показва правилната позиция на стента.

"Благодарение тази апаратура ще се повиши качеството и обема на извършената лечебно-диагностична дейност. А осигурената интерактивна среда за комуникация с други образни методики е предпоставка за бъдещ активен процес на обучение в областта на ангиологията, интервенционалната кардиология и кардиостимулацията", коментира началникът на Клиниката по кардиология полк. проф. Ивайло Даскалов.

С пускането в експлоатация на апарата специалистите от ВМА ще могат да извършват голям обем от високоспециализирани дейности в областта на инвазивната кардиология, ангиология, съдова хирургия, образна диагностика, неврология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови