Повече права за лекарите-специализанти

OFFNews 12 август 2019 в 10:18 1845 0

Снимка Pixabay

За предварително подписан договор с условията на работа и заплащане ще настояват лекарите-специализанти на срещата с министъра на здравеопазването на 13 август, съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, цитиран от clinica.bg.

По думите на д-р Маджаров в промените на Наредбата за придобиване на специалност няма предвиден гарантиран минимум за заплатата на специализантите държавна поръчка.

По време на преговорите с МЗ и НЗОК от съсловната организация ще настояват за повече самостоятелност за младите лекари, която ще им даде възможност да извършват определени манипулации, без да бъдат ръководени от опитен медик.

Дискутирана е била възможността за създаването на Консултативен комитет на младите лекари към УС на БЛС, за да могат техни представители да вземат участие в контактната група на съюза за преговори по Националния рамков договор.

В новата наредба за придобиване на специалност се предвижда държавата да плаща специализациите на младите лекари срещу задължението да работят 3 години в страната, в противен случай ще трябва да връщат парите за образованието си.

Специализантите на държавна издръжка ще трябва да избират между посочени от здравното министерство болници, в които има дефицит на кадри, без да имат гарантиран минимум за заплата.

Според д-р Маджаров предварително подписаният договор може да бъде основанието болницата да бъде подпомогната от МЗ, но при ясен регламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови