Правителството подкрепи изграждането на нова детска клиника към УМБАЛ ''Св. Георги'', Пловдив

OFFNews 14 юли 2020 в 13:59 2041 0

Правителството ще подкрепи проекта за изграждане на нова детска клиника към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Утре ще бъде внесено в Министерски съвет предложение за финансирането му.

Това съобщи в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов, след като се запозна подробно с проекта за болницата и ползите от нея.

Утре се очаква да бъде взето решение за увеличение на капитала на болницата със сумата, необходима за изграждането на детската клиника. По думите на Горанов решението е било взето след настояването на председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Директорът на Университетската болница проф. Карен Джамбазки заяви, че към момента не е рентабилно да се прави ремонт на съществуващата клиника, който би струвал около 5 милиона лева. Началникът на детската клиника проф. Иван Иванов представи новия проект, който е на стойност почти 17 милиона лева, които ще бъдат вложени в изграждането на 7-етажна сграда.

Най-голяма част ще бъде отделена на педиатричното отделение. Ще има детско спешно отделение, клиника по онкология и клиника по клинична хематология. Сградата ще има топла връзка със съществуваща болница, подчерта проф. Иванов.

Той обясни, че проектът и авторският надзор са платени със средства на болницата. Във връзка с изграждането на клиниката, през 2018 година, е организирана дарителска кампания, в която са се включили училища, частни лица, Пловдивската митрополия, ТД на НАП и много фирми.

Горанов уточни, че увеличението на капитала на търговското дружеството УМБАЛ "Св. Георги" ще дойде от фискалния резерв чрез операции по финансирането и допълни, че протестите не са повод "тази дългогодишна мечта на медиците в Университетската болница в Пловдив да се отложи и да не бъде реализирана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews