Предложение: Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове

OFFNews 16 юли 2020 в 11:17 1590 0

Проби за COVID-19 да се вземат в мобилни пунктове извън болниците, така ще се обезопасят лечебните заведения. Това предложи по БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По думите му взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите. Според доц. Киров предимството е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебното заведение или в лабораторията.

"Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението“, уточни той.

Доц. Киров посочи и друг аргумент:

„Когато дойде есента, сезонният грип, заболявания, които протичат като близнаци с коронавирусната инфекция по отношение на оплакванията, тогава не само PCR за COVID-19, а и повече тестове ще трябва да се правят, за да знаем за какво става дума. И двете инфекции могат да съществуват в един и същи човек“.

Специалистът подчерта, че пунктовете трябва да са мобилни и в София трябва да има поне по един във всеки район.

"Това е въпрос на логистика, така че хората, които подлежат на изследване, бързо и лесно да получат достъп до тези пунктове. А не да ходят напред-назад и да разнасят заразата“, допълни доц. Киров.

Преди дни същото предложение отправи и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. Тя подчерта, че личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми или контактни на болен.

"Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да насочим хората, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира", призова д-р Николова и коментира, че е обида да се смята, че семейните лекари не трябва да назначават тестове, защото може да има злоупотреби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови