Предпазните маски свършиха и в България: аптеките нямат от седмици, болниците също пред дефицит

Те идват от Китай, и на нас ни трябват - вдигат рамене аптекари, които нямат представа кога отново ще има доставка

Янка Петкова, Александра Маркарян 24 февруари 2020 в 12:31 16605 0

"Ооо, поне от месец - месец и половина нямаме! И в складовете няма" - отговарят в не една аптека на въпроса ни "Имате ли хирургически маски за лице или маски с филтър?".

Обиколихме столични аптеки, провокирани от сигнал на читателка. Маските у нас са свършили - и в аптеките, и в складовете няма нито хирургически, нито с филтър, разказа тя след дълга обиколка, която направила заради предстоящо пътуване извън страната.

Маските с филтър, които големи аптеки заредиха покрай честото завишаване на нивото на фини прахови частици, се изчерпали покрай страха от смъртоносния коронавирус. В най-големите имало филтърни до преди около седмица и половина. В момента са останали само детски и те се броят на пръстите на двете ръце.

"Всички идват от Китай. Чакаме там да се поуспокоят нещата с коронавируса" - отвръщат в аптека на "Граф Игнатиев" кога очакват доставка. Вдигат рамене и споделят, че и те биха искали да получат информация, но никой не им дава такава. Казват още, че самите те, заради работата си в аптеката, имат нужда от маски, но такива просто няма.

И докато хората у нас купуват превантивно маски - все пак страната ни не е сред засегнатите от Covid-19, проблемът с липсата на маски в болниците е остър.

Предпазни медицински маски няма, потвърди пред OFFNews Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

"Нещата се влошават. Няма доставки. Идваха някакви малки количества, но почти не достигнаха до аптечната мрежа, тъй като бяха насочени към болниците", каза той.

Недостигът, разбира се, веднага се отразява и на цената. Преди десетина дни цената им била 40 ст. Днес - когато наше запитване към вносителите на тези медицински изделия установи, че маските на пазара са на практика изчерпани - в една от фирмите, където все още имаха някакъв запас, цената им варираше между 48 и 60 ст. с ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови