Председателят на АИК Васил Велев: Първите 3 дни болнични ги плащат работниците, които не се правят на болни

OFFNews 19 септември 2019 в 14:05 1639 0

Снимка Pixabay

„Първите 3 дни болнични не ги плаща работодателят, а съвестните работници, които не се правят на болни“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, в дискусия за платените болнични по bTV.

„Ние предлагаме солидарността в изплащането на болнични да започва от 4-ия ден, а не от първия, както е сега. 9-10 дни е средно при нас отсъствието по болест, а в Турция е 2-3 дни. Феноменът расте. Нашето законодателство стимулира едно грозно явление – масови кражби и масова корупция.

От съвестните работници се крадат около 50 млн. лв. всяка година. Още 150 млн. лв. се крадат от НОИ и се пропускат да се изработят 1 млрд. лв. годишно, което прави около 400 млн. лв. пропуснати ползи за бюджета. Ние сме бедни, защото крадем, а не работим“, заяви Велев.

„Да се казва, че бизнесът в България страда, защото лекарите издават болнични листове, аз никога няма да се съглася“, това заяви в отговор д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че явно проблемът с фалшивите болнични не е в лекаря.

„Работата на лекаря не е свързана с цифри и милиони. Нашата работа е да прегледаме пациента и по възможно най-бързия начин да го върнем на работа. А за времето, в което отсъства, лекарят трябва да издаде надлежния документ. Оттук-нататък идва ред на законодателството и на контрола.

Ние няма да протектираме лошите практики. Ако се докаже вина на лекар, да си понесе отговорността. Ние сме диалогични. Управителният съвет на БЛС пожела среща, за да изгладим тези неща“, коментира д-р Брънзалов.

Икономическият експерт Мика Зайкова обясни, че не е приемливо да не се плаща на работещите: "Това е абсурдно, нечовешко и в известна степен незаконно".

Според нея трябва да се плаща, но това не бива да се прави от бизнеса. По думите й проблемът с фалшивите болнични се решава с ефективен контрол от страна на Министерството на здравеопазването, на труда и социалните грижи и НОИ.

„Това деяние трябва да се криминализира“, смята Зайкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови