Пренасочват над 40 млн. лв. от европрограма за лечебните заведения

OFFNews 08 април 2020 в 11:33 1516 0

Над 40 млн. лв по Оперативна програма "Региони в растеж", европейски и национални средства, ще бъдат насочени за подпомагане лечебните заведения в България, реши правителството на заседание днес.

Средствата ще бъдат използвани за купуване на оборудване за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и др. продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на лечебните заведения в страната за реагиране на кризата с COVID-19.

Финансирането е осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, който ще бъде пренасочен към приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“. 

Подкрепата ще се предостави на Министерство на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи, които да бъдат купени, на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството.

Изменението на програмата стана възможно в резултат на промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестициите в здравните системи на държавите членки и в други сектори от техните икономики в отговор на разпространението на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови