Преобразуват приемния кабинет в Детската болница в спешен

Интезивното отделение на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" ще заработи отново през януари

Георги Ангелов 19 декември 2019 в 12:13 1970 0

Снимка Архив

Приемният кабинет в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" ще бъде преобразуван в спешен, това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос в парламента. 

От 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда на регистрация на потока от пациенти в детската болница, като всички се регистрират в журнал с отбелязване на часа на появяване на територията на лечебното заведение и получават пореден номер.

Плановите пациенти получават номер с бял цвят, а спешните с червен, като им се дава приоритет при повикване в кабинет. Възможно е да бъде въведена автоматизирана билетна система. Очакванията са да се получи разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните, обясни министърът. 

Интензивното отделение в лечебното заведение ще започне работа от 20 януари 2020 г., тъй като в момента се извършват ремонтни дейности, съобщи Ананиев. Търсят се възможности за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози за нуждите на отделението. Дотогава децата, нуждаещи се от спешно лечение, ще бъдат насочвани в приемните на "Пирогов", Националната кардиологична болница и Александровска болница, за което са сключени договори с лечебните заведения.

"Ще се използва в максимална степен административният капацитет на Националната кардиологична болница в областта на кардиологията, както и на Александровска болница в областта на пулмологията", уточни той.

Ананиев съобщи, че след трагичния инцидент с тригодишния Алекс от 14 ноември 2019 г., е създаден координационен механизъм, който регламентира приема на деца по спешност, както и при превеждането им от едно лечебно заведение в друго. Припомняме, че детето почина след отказа да бъде хоспитализирано от детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, „Лозенец“ и “Пирогов”.

Министърът отчете, че в последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както в извънболничната, така и в болничната помощ. По думите му причините за това са комплексни, но най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница. Като "разкъсана" и "неефективна"  определи връзката между общопрактикуващите лекари и педиатричните клиники и отделения.

Той припомни, че "Пирогов" е лечебното заведение, което поема спешния прием на деца на територията на София и посочи, че ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения по профила на редица тесни педиатрични специалности.

Ананиев каза още, че към 30 септември 2019 г. средната брутна работна заплата на персонала в Детската болница "Проф. Иван Митев" е 1225 лв. при отчетена за 2018 г. 994 лв., тоест увеличението е с 23,24 на сто. При медицинските специалисти е със 7,68%, а при лекарите със специалност с 26,4%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови