Преждевременно родените бебета са по-уязвими към болка

OFFNews 20 март 2023 в 10:45 728 0

бебе

Снимка Pixabay

Данните от проучването са публикувани в изданието "Кърънт байолъджи"

Преждевременно родените бебета не привикват към повтаряща се болка по начина, по който това правят доносените деца, тийнейджърите и възрастните, установи британско проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

Изследването е на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж.

В проучването участват 20 новородени. Половината от тях са се появили преди термина, а другите са родени доносени.

Учените анализират реакциите на бебетата към болезнено, но клинично необходимо убождане на петата за вземане на кръв. То е проведено два пъти (с интервал от три до 18 минути) при всяко новородено.

Убождането на петата при съвсем малките деца може да предизвика значителни реакции към болката, но досега не е известно дали те намаляват при повтарящи се интервенции.

За да разберат това, изследователите записват мозъчната активност на бебетата и сърдечната честота, като същевременно наблюдават изражението на лицето и рефлексите при отдръпване на крака.

При доносените бебета е установено, че мозъчната активност не е толкова силна непосредствено след второто убождане, сравнено с първото. Това предполага привикване. Реакциите на недоносените бебета и при двете манипулации са еднакво силни.

Учените предполагат, че способността да се привикне към повтаряща се болка може да се развие по време на третото тримесечие на бременността и затова бебетата, родени преждевременно, все още не са я развили.

Съавторът на проучването д-р Джудит Мийк, която е неонатолог, отбелязва, че изследването дава доказателства за допълнителна уязвимост на недоносените бебета. Това означава, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъдат предпазени от повтарящи се болезнени преживявания, казва тя.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Кърънт байолъджи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови