Приемът на витамин Д през бременността снижава риска от проблеми със зъбите на детето в бъдеще

OFFNews 16 август 2019 в 15:15 1414 0

Снимка Pixabay

Приемът на витамин D по време на бременността снижава риска от проблеми със зъбите при децата впоследствие, показват резултатите от изследване на датски учени, цитирани от списание JAMA Pediatrics.

В хода на клиничното изследване учените разделили 623 жени на две групи. В едната участничките вземали по две таблетки дневно след 24 г. с. – едната съдържала 400 IU витамин D, другата 2400 IU (1 IU=10 mcg). Жените от втората група също вземали таблетка 400 IU, но другото хапче било плацебо.

След 6 години стоматолозите прегледали децата на жените от двете групи, без да знаят какви добавки са приемали майките им през бременността. Оказало се, че децата, чиито майки са пили завишената доза от витамина са с 47% по-здрав зъбен емайл.

Специалистите уточняват, че на шестгодишна възраст все още е трудно да се търси връзка с възможно развитие на кариес, но според тях дефектите на емайла го предшестват. Водещият автор на изследването, професорът по педиатрия в Университета в Копенхаген д-р Ханс Бисгаард, смята, че към 10-годишна възраст при децата от едната група е много вероятно да се наблюдават повече случаи на кариес, докато при другите все още ще действа защитният ефект на витамина.

Витамин D има важна роля във формирането и развитието на зъбния емайл, но досега според авторите на проекта е имало оскъдна информация за причината за възникване на дефекти в емайла и възможностите да бъдат предотвратени. Тъй като приемът на витамин D по време на бременност няма установени странични ефекти, той може да бъде ефективна профилактика на кариеса при децата, смятат учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови