Пристигнаха първите две нови линейки, те ще са за Спешния център в София

OFFNews 20 декември 2018 в 14:26 1687 0

Пристигнаха първите две нови линейки, купени по проекта за модернизация за спешната помощ. Те ще отидат в Спешния център в София, където има нужда от обновяване на автопарка заради голямата амортизация на колите. 

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на церемонията по приемането на линейките. 

„Щастлив съм, че днес в навечерието на един от най-светлите християнски празници, Рождество Христово, сме заедно и отчитаме изпълнението на първата реална крачка по реализацията на най-големия структурен инвестиционен проект в здравеопазването – този за модернизацията на спешната помощ на територията на цялата страна. Реално ние днес приемаме два типа линейки – тип Б - за превоз, първоначално лечение и мониторинг на пациенти и С – за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. На базата на това добро начало в следващите месеци – до 2021 г. ще получим всички 280 санитарни автомобили, за които министерството има сключени договори със „София Франс Ауто“ АД. От март месец ще започне регулярната доставка на останалите линейки, като разчетите са да бъдат доставяни по 10 линейки на месец“, посочи Ананиев.

За високопроходимите линейки и тези тип 4х4, предвид обстоятелството, че по обявената през месец март 2018 г. обществена поръчка не постъпиха оферти, МЗ обяви нова процедура, по която има постъпили 3 оферти за високопроходими линейки и четири оферти за санитарни превозни средства тип 4х4. Към настоящия момент комисия от експерти със съответната професионална компетентност разглеждат подадените оферти, обясни той. 

По проекта за модернизация на спешната помощ ще бъдат отпуснати 163 897 815,62 лева, като проектът ще бъде изпълнен в тригодишен срок - до 23 октомври 2021 г.

Проектът обхваща не само доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства, а и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане, уточни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови