Пробив в битката с Ебола: нови лекарства осигуряват 90% преживяемост на пациента

OFFNews 13 август 2019 в 11:38 2892 0

Снимка Ройтерс

Ебола скоро може да се превърне в „предотвратима и лечима“ болест, след като изпитвания на две лекарства показаха значително увеличение на процента преживяемост, предава Би Би Си.

Четири лекарства са били тествани на пациенти от Демократична република Конго, където разпространението на вируса е най-голямо. Резултатите при две от тях показват, че над 90% от заразените могат да оцелеят, ако бъдат третирани по-рано с ефективни лекарства.

Здравните служби в страната планират да приложат лекарствата на всички болни в Конго.

Американският национален институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), който е спонсорирал изследването, заяви, че резултатите са "много добра новина". "Това е първото лекарство, което ясно показва намаляването на смъртността при пациентите", казва д-р Антъни Фоучи, директор на NIAID.

Лекарствата, наречени REGN-EB3 и mAb114, атакуват вируса с антитела, неутрализирайки влиянието му върху човешките клетки. Те са разработени с помощта на антитела от оцелели от вируса, който уби повече от 1800 души в Конго през последната година.

Още две лекарства, наречени ZMapp и Remdesivir, са били изпробвани, но те не се оказали толкова ефективни.

Експериментът, проведен от международна изследователска група, координирана от Световната здравна организация, започнал през ноември 2018 г. Четирите експериментални лекарства са тествани на около 700 пациента. Предварителните резултати от първите 499 вече са известни.

И при четирите експериментални лекарства има смъртност, но се забелязва, че REGN-EB3 и mAb114 са много по-ефективни, тъй като смъртността там е съответно 29% и 34%. При останалите две смъртните случаи са 49% за ZMapp и 53% за Remdesivir.

Коефициентът на преживяемост сред пациентите с ниски нива на вируса в кръвта е достигнал 94% при REGN-EB3 и 89% при с mAb114, посочва NIAID.

"Резултатите означават, че здравните власти могат да предотвратят много от смъртните случаи и 90% от хората да оцеляват, ако бъдат лекувани по-рано“, споделя изследователят по инфекциозни болести, работил по ваксините, Сабуе Мулангу.

Според Джеръми Фарар, директор на глобалната здравна благотворителна организация „Welcome Trust”, откритията показват, че учените са все по-близо до превръщането на Ебола в лечима болест.

"Ебола няма да изчезне напълно, но можем да спрем тези огнища да се превърнат в големи национални и регионални епидемии“, добавя Фарар.

„Усещането, че болестта е нелечима, съчетано с недоверието към медицинските работници в Конго, пречи на усилията ни за спиране на разпространението на болестта. Надяваме се ефективността на лекарствата да накара хората да търсят помощ по-рано“, казва д-р Антъни Фоучи.

Той добавя, че най-добрият начин за прекратяване на епидемията е с добра ваксина, защото тя подобрява имунитета и е  превантивна мярка.

Епидемията в Източно Конго започна през август 2018 г. и е най-голямата от 10-те, засегнали страната от 1976 г., когато вирусът е открит за първи път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови