Пробив в лечението на ротавирусните инфекции

OFFNews 22 октомври 2019 в 10:22 994 0

Снимка Pixabay

Изследователи от Института по биомедицина на Университета в Джорджия са изолирали специфична бактерия от стомашния микробиом, която може да предотвратява и лекува ротавирусни инфекции. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

Проучването показва, че един от основните фактори за предразположеността към ротавирусни ифекции е част от състава на микробиома на стомашно-чревната микрофлора, твърди един от авторите на проучването Андрю Гевирц.

Учените са открили, че определен вид бактерия, наречена сегментирана нишковидна бактерия (SFB) е основен фактор, който определя устойчивостта на организма към ротавирусната инфекция.

Как резултатите от изследването могат да помогнат в лечението на тази инфекция?

SFB намалява вредните последствия от ротавируса, инициирайки отделянето на инфектираните епителни клетки и замяната им с нови, здрави.

„Това е базово откритие, което може да помогне да разберем на какво се дължи предразположеността към ротавирусни инфекции“, отбелязва Гевирц.

По думите му изследването не гарантира незабавно лечение, но посочва механизмите за определяне на различната възприемчивост към стомашните вирусни инфекции. Според него това може да доведе до нови стратегии в профилактиката и лечението на този вид заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови