Продължава скрининговата програма за рак на гърдата в столицата

OFFNews 04 август 2020 в 14:44 1543 0

Продължава изпълнението на скрининговата програма на Столична община за превенция на рак на млечната жлеза. Програмата е създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015г.

Тази година прегледите започнаха през юли в седем общински лечебни заведения - Първа САГБАЛ "Св. София", Втора САГБАЛ "Шейново", Първа УМБАЛ "Св. Йоан Кръстител", Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, СБАЛОЗ и 12 ДКЦ.

Столична община финансира профилактични прегледи за ранна диагностика на заболяването, като ще бъдат обхванати педагогическия и непедагогически персонал в общинските училища и детски градини.

Скрининговото изследване започна от 1 юли 2020 г. и се очаква се да приключи в края на септември 2020 г. Плануваните за този период лица за преглед и изследване са 2808. Досега са прегледани над 400 жени.

За прецизната работа на мамолозите помага и новата специализирана апаратура, която беше осигурена с финансовата помощ на общината.

Редовната профилактика намалява риска от заболяване, а когато е открит в ранен стадий, ракът на млечната жлеза може да бъде напълно излекуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови