Проектонаредба регламентира задължителните медицински прегледи на спортистите

OFFNews 02 септември 2019 в 15:53 1508 0

Снимка Pixabay

Проектонаредбата определя условията и редът за извършване на медицински прегледи и изследвания на спортистите, които се състезават за лицензирана спортна федерация, се казва в мотивите към документа, публикуван за обществено обсъждане. Вносители са министерствата на здравеопазването и на младежта и спорта.

Два са задължителните годишни медицински прегледа за включените в националните отбори мъже и жени в дисциплините: бадминтон, баскетбол, биатлон, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, гребане, джудо, кану-каяк, карате, колоездене, лека атлетика, плуване, ски бягане, ски алпийски дисциплини, сноуборд, таекуон-до-ВТ, футбол и художествена гимнастика.

Веднъж годишно подлежат на преглед всички останали спортисти.

В случаите, когато са извършени прегледи и изследвания през последните петнадесет дни, предхождащи явяването на задължителните начални и периодични медицински прегледи, и резултатите от тях са налични в медицинската документация, няма да се извършват повторно.

Според вносителите с промените се цели да се осигури превенция на здравето на всички лица, осъществяващи състезателна и тренировъчна дейност и да се намалят негативните последици върху здравословното състояние на спортистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови