Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи на ограничителните мерки

OFFNews 09 април 2020 в 11:16 1679 0

Ненавлизането на вируса се дължи изключително на ограничителните мерки, които бяха поставени рано, коментира по БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ това означава, че ние трябва да продължим стриктно да спазваме мерките по отношение на личната хигиена и носенето на предпазни средства.

"Мисля че е възможно да се охлабят мерките, които са предприети - да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“, допълни тя.

Проф. Аргирова коментира данните от проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани.

„Очаквах тези резултати. В края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас, беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава, а все по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се, говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване. Ако има повече такива – с още по-широк контингент, би било чудесно“, допълни тя.

Според вирусолога няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят. Тя съобщи, че работи с двама бизнесмени, които са предложили масово тестване, за да може постепенно да се връщат на работа тези, служители, които са с отрицателни резултати.

Аргирова коментира, че при IgM тест (за антиген) с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови