Проф. Балтов: Днешните случаи са 6% от направените тестове, това са сериозни нива на зараза

OFFNews 22 юли 2020 в 09:57 2566 0

„За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари системата и допълнително ще затрудни работата ни”. Това заяви директорът на "Пирогов" – проф. Асен Балтов по Нова телевизия.

Специалистът обясни нарастването на случаите с неспазването на предпазните мерки и противоречивите изказвания на негови колеги, които продължават да твърдят, че коронавирусната инфекция не е опасна.

Според него, освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора.

"Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците”, добави той. Изказването му идва след научна публикация, според която новият вирус се предава чрез аерозоли и може да бъде спрян, само ако се използва маска.

„Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ”, каза Балтов.

Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември.

Проф. Балтов прогнозира, че след седмица ще започнат осезателно да се увеличават хоспитализираните, които в момента са около 620. По думите му няма тенденция за излизане от платото на разпространение на инфекцията. 

Той каза още, че увеличеният брой PCR тестове е резултат от пътуването на българските граждани в чужбина, но уточни, че тези изследвания са 1/3 от общия брой.

Ако нивата се задържат такива, до края на месеца ще имаме петцифрено число на заразените, а есента ще е два пъти по-голямо от това в момента – ще гоним около 20 000 случая до края на септември. "Дано прогнозата не се осъществи, но както се оказа времето не влияе върху разпространението на COVID-19", коментира шефът на "Пирогов".

Ще се справят ли болниците

В големите градове здравната система ще се справи, но в по-малките няма голям капацитет, каза проф. Балтов. Той припомни, че броят на заразения медицински персонал се увеличава.

"Ако така продължават нещата, в рамките на следващите 10 дни ще има нужда от удвояване на леглата в ковид-отделенията на болниците и реанимациите", предупреди той. Според него до края на месеца хоспитализираните ще достигнат 900, в най-лошия случай 1200.

Трябва ли личните лекари да издават направления за PCR

"Не мисля, че личните лекари трябва да дават направления за PCR тест. Какво би станало, ако те преценят, че трява да изпратят 100 човека да си направят това изследване?", запита проф. Балтов.

Той уточни, че PCR тестът е само част от диагнозата на коронавирусната инфекция. След положителна проба се провеждат група от изследвания като пълна кръвна картина, рентгенова снимка и при видими изменения в белите дробове - задължително скенер. Този комплекс от изследвания дава 98% от диагнозата на случаите. 

Проф. Балтов отново призова да се спазва дистанция, да се носят предпазни маски и да се дезинфекцира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови