Проф. Балтов: Трайна тенденция е около 14-15% от заразените да постъпват в болница

OFFNews 29 юли 2020 в 11:51 2892 0

Трайна е тенденцията около 14-15% от заразените с COVID-19 да постъпват в болница за лечение. Около 5% от тях са в тежко състояние и се нуждаят от реанимация. Това каза по БНТ проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на "Пирогов".

По думите му бързото разхлабване на мерките и дълго потисканото чувство, че трябва да спазваме някакъв контрол, са направили хората абсолютно непредпазливи, дори ги кара да мислят, че няма такава инфекция. Това според него е довело до трайно нарастване на броя на заразените. 

"Днес в болниците има 699 пациенти, от които 40 са в тежко състояние и са в реанимация. При нас тази тенденция е постоянна от началото на юли. До момента само в "Пирогов" сме лекували и лекуваме 91 пациенти, от които 51 са изписани", съобщи проф. Балтов.

"Рязко спадна възрастта на нуждаещите се от болнично лечение, защото младите са най-активната група хора, които не се и съобразяват с мерките, които бяха наложени - младите между 20 и 45 години. Прави впечатление, че възрастните хора все още се страхуват, спазват мерките и постъпват правилно, като носят маски не само в затворени помещения, а и докато са на улицата", подчерта проф. Балтов и допълни, че в други държави става задължително носенето на маски и на открито. 

Според специалиста трябва да се помисли за ваксиниране и противогрипната ваксина трябва да се слага масово, за да има контрол и профилактика на вирусните заболявания. Той спомена още, че масово се говори за пневмококовата ваксина, която също увеличава трайно имунитета.

Проф. Балтов каза още, че личните лекари би трябвало да засилят контрола над заразените с COVID-19 пациенти, защото в "Пирогов" всички, които са в тежко състояние, остават на лечение, но тези, които са в по-леко, се следят буквално всеки ден.

"Обаждаме се и следим състоянието им, при влошаване идват на нов контролен преглед. Може би това трябва да направят и личните лекари, за да не се натоварят впоследствие болниците", подчерта той.

Проф. Балтов коментира и перспективата за електронно здравеопазване:

"Досега имаше боричкане между частните фирми, които искаха да вземат електронното здравеопазване, но се видя, че частна фирма не може да отговаря за нещо, което е свързано с националната сигурност на държавата. Редно е това да бъде направено от държавна фирма, която може да използва частни подизпълнители, но тя трябва да направи целия протокол."

Според директора на "Пирогов" очакването е 10%-то увеличение на клиничните пътеки да спомогне да се дадат по-големи възнаграждения на хората от първа линия. Той уточни, че схемата, по която се дават 1000 лв. бонус, трябва да се промени, защото в този процес участват много повече хора, които трябва да бъдат възнаградени.

Проф. Балтов прогнозира, че до края на септември случаите на заразени с COVID-19 вероятно ще бъдат над 20 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови