Проф.Чорбанов: В началото на октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19

OFFNews 26 септември 2021 в 09:01 15648 4

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви по Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН и депутат от ИТН в последните два парламента.

"Работим по два прототипа – единият, който ще представя финансирането от института "Пастьор", но трябва да кажа, че бюджетът е доста малък и е само за научната разработка, имаше и договорен фонд, доста хора помогнаха", каза Чорбанов.

На въпрос дали ако българската разработка бъде одобрена професорът ще се ваксинира той отговори:

"Ето тук е честно да се каже, че всяка ваксина може да бъде безопасна, когато премине през всички етапи на тестване. На този етап не бих се ваксинирал, тъй като изкарах заболяването преди 6 месеца и няма логика да се ваксинирам срещу коронавирус, тъй като имунитетът на прекаралите заболяването е много висок."

Според него антителата не са фактор, който трябва да бъде отбелязван:

"Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот”.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването.

„Всеки който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира”, посочи още той.

Проф. Чорбанов коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу COIVD-19:

„Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, смята Чорбанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

26.09 2021 в 11:02

Присъединявам се към призива на #1

Спрете да давате трибуна на безтоговорни жадни за слава и внимание тарикати като този екземпляр, Мангъров и сие

6145

3

kokoten

26.09 2021 в 10:34

Този е не просто кръгъл идиот,а пълен нещастник и как са му дали титлата професор е достойно за разследване....как може да кажеш,че няма да се имунизираш със собствената си ваксина...някога истинските учени са прилагали измислените от тях лечения първо на себе и в немалко случаи са погивали за доброто на хората,а тоя мизерник съвсем откровено казва да си *бем мамата....как е възможно такъв неверник да бъде учен,че и депутат...нещастник,който никога няма да разбере защо го плюеш....

14048

1

voododoll

26.09 2021 в 10:05

Моля ви, спрете да давате трибуна на кръгли идиоти!

 
X

Подкастът на OFFNews