Проф. Генчо Начев: Отхлабването на мерките е много опасно, свободата я тълкуваме като слободия

OFFNews 11 май 2020 в 10:30 9637 2

Отхлабването на мерките е много опасно, свободата я тълкуваме като слободия. Нищо не е отминало. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" в София.

По думите му болниците, които активно се борят с Covid-19, са недофинансирани. Тези, които са спрели планови операции през изминалите месеци, пък ще получат 85% от средната заработка за последните 3 месеца, което е глътка въздух в такава среда, каза проф. Начев.

Той коментира и защитата на персонала на болниците. По думите му тя не се изразява само в предпазните облекла, но и в правилното обучение за това как тези защитни средства се поставят и се свалят.

"При неправилно боравене с тези защитни облекла рискът от инфекция е много висок. Нищо от повърхността им не трябва да влиза в допир с кожата, когато те се свалят", уточни професорът.

Той даде пример с ръководената от него болница, където лекарите е трябвало да избират къде да работят, ако са заети на повече от едно място, защото така контролът е по-стриктен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

11.05 2020 в 13:25

...проблема е в това,че ковид е инфекциозна болест и трябва да се лекува в инфекциозни отделения където има инфраструктура за такова лечение....при нас има две отделения наречени от МНЗ за ковид-отделения.При тях нито може да разделиш потоците,нито може да разделиш болните от персонала...всичко е против правилата които сме учили,заради това има толкова много медици заразени ,просто няма физическа възможост да не се заразиш...решението е просто,всички заразени се лекуват в няколко болници по китайски маниер,една военно-полева болница има капацитет 800 тежко болни сега у нас лежат в болница 350 човека,просто трябва организация и работа вместо да се четат сводки и да се плаши народа...а мерките в никакъв случай да не се отхлабват...рано ни е ...след месец,месец и половина....

6500

1

petio01

11.05 2020 в 11:25

Чудя се какво ли ще каже наистина големият хирург, професор Начев, ако инфекционистът Мангъров, грабне скалпела и поиска да оперира? Оказва се, че няма нужда от специализация - достатъчно е да си здравен началник, професор или генерал и ставаш специалист по всичко.
И той като Мутафчийски обвинява заразените си колеги в некадърност и нехайство. Недай Боже да признае, че няма достатъчно и качествени предпазни средства, че заради сбъркана политика и ниски заплати от България бягат годишно 4-500 добри лекари и 1000 сестри.