Проф. Генчо Начев: В България няма реално остойностяване на медицинската услуга

OFFNews 02 октомври 2019 в 12:00 1050 0

Снимка БНТ

„В България няма реално остойностяване на медицинската услуга. Това го говорим от 10-15 години. Има клинични пътеки, които не са променяни като цени от 2000-2001 г. досега.

Докато не се остойностят реално медицинските услуги, не можем да кажем много или малко са парите за здраве. Дотогава парите ще потъват като вода в пясък“. Това коментира пред БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“.

Според него, ако клиничните пътеки са с реални цени и се засили контролът върху отчитането на фиктивна дейност, може да има адекватно заплащане не само при сестрите, но и при лекарите.

По думите му лекарите също могат да протестират, но не са го направили до момента, защото имат възможност за кариерно развитие. Според проф. Начев сестрите нямата такава сериозна възможност.

"Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в различните болници. За голямо съжаление, то се определя по много различен начин в частни и държавни болници. Заплатите би трябвало да са следствие от приходната и разходната част на една болница. Ако една сестра работи в реанимация или в операционна, то възнаграждението ѝ трябва да е по-високо от тази, която работи в кабинет“, обясни проф. Начев.

Той заяви, че в болница „Св. Екатерина“ възнаграждението на сестрите започва от 900 и стига до 1200 лв. основна заплата. Но, когато в една операционна при щат 8, работят 3 сестри, те могат да получават и по 3 000 лв. на месец.

Проф. Начев напомни, че в момента 50% от парите за здраве идват от джоба на пациента, като от тях минимум 20% са нерегламентираните плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови