Проф. Григор Димитров: Трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници

OFFNews 13 януари 2020 в 17:31 3381 1

Снимка Архив

Трябва да има еднакъв режим за частни и държавни болници при ползването на публичен ресурс, а броят на регионалните каси може да бъде не 28, а 6. Това каза пред БНР представителят на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров. 

„През 2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев – че болниците са много. Че не трябва от средства от Касата да се формира печалба. Че не е нормално 50 на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави е от порядъка 30-35%. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“, каза още проф. Димитров в интервю за „Хоризонт“.

Според него трябва да има регулация на заплатите в сектора, но формирани от публичен ресурс и ако касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, трябва да се вземат мерки.

Проф. Димитров заяви още, че ще внесе предложение в НС да се разгледа този проблем и какви мерки трябва да се предприемат, за да се избегне тази деформация, която е "абсолютно ненормална". 

По-рано адв. Андрей Дамянов от Надзорния съвет на Касата коментира, че д-р Дечев е прав, че няма как касата да поеме заплатите на частни, на общински и на държавни болници. 

И двамата представители на Надзора бяха категорични, че между ръководството на Касата и министерството прехвърчат искри.

Междувременно БСП обяви, че сезира прокуратурата заради твърденията на управителя на Здравната каса Дечо Дечев, че институцията се източва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови