Проф. Иво Петров: Няма да ни е трудно да организираме палатков лагер на младите лекари

OFFNews 23 декември 2019 в 09:44 3282 2

Снимка Архив

Ако се върви по посока на конфронтация между различните участници в здравеопазния процес, няма да ни е трудно да организираме една група във Facebook и да имаме палатков лагер на младите лекари. 

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия проф. д-р Иво Петров, който коментира напрежението между  протестиращите медицински специалисти и лекарите.

Той допълни, че младите лекари в момента взимат доста ниски заплати, а бъдещето на здравеопазването се крепи именно на тях.

Според него справедливата кауза е на път да се изроди в несъществуващ конфликт, който не е в услуга на никого, а някои от исканията са парадкосални. По думите му „демонизирането на лошите лекари, които взимат много пари, е абсурд”.

Професорът изрази несъгласие с тезата, че се наливат средства в система, която има течове, защото в последните 1-2 години години имало "отрезвяване" и ИА "Медицински надзор" е засилила проверките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

2

rrr11

23.12 2019 в 11:40

Няма нищо общо и този новоизлюпен герберски тарикат заменил докторската професия с още по-печалившата на политик много добре го знае.
Младият лекар е наясно, че след 3-4 години ще взима голяма заплата, докато мед. сестрите си остават с ниско заплащане до пенсия.

6500

1

petio01

23.12 2019 в 11:17

Няма лошо - който е онеправдан да протестира. Сестрите не протестират срещу младите лекари, а срещу крадците, източващи здравната система. В нормална държава с работещи контролни органи и с действащи морални критерии болниците могат да бъдат търговски дружества, но в криминална по-добре да бъдат държавни, както в Румъния. Там сестрите тръгват от 1599 лева, а младите лекари - от около 2500. Ясно е кой пие и кой плаща. Частните болници се финансират единствено от парите на пациентите, не от здравната каса.