Проф. Иво Петров: Пациентите трябва да постъпват в болницата, за да бъдат лекувани, а не за да бъдат изследвани

OFFNews 02 декември 2019 в 13:27 2246 0

Снимка Архив

"Пациентите трябва да постъпват в болницата, за да бъдат лекувани, а не за да бъдат изследвани“, заяви кардиологът проф. Иво Петров пред БНР в коментар за състоянието на здравеопазването у нас. Болните, които са лекувани ефикасно, не трябва повече да лежат в болницата, трябва да има заведения за долекуване, смята известният кардиолог.

„Трябва да има ефикасни болници по места и не само за децата, а за всички. Модерното здравеопазване трябва да е за всички, от президента до клошаря", допълни той. 

Според него идеята за солидарен модел не се е развила, не е била довършена, и пациенти, и лекари сърбат попарата на недовършената здравна реформа.

Във връзка с казуса с Педиатричната болница той коментира, че няма начин един гигантски институт да реши проблемите с детското здравеопазване. Според него би трябвало да има педиатрични болници във всички университетски центрове в България и това трябва да са относително малки, но ефикасни болници, включително с шокови зали.

Проф. Иво Петров е един от организаторите на Балканския конгрес по ендоваскуларна хирургия. В международния форум, организиран от Българското дружество по ендоваскуларна терапия, се включиха повече от 500 лекари от над 15 страни.

"Тъй наречените "болести на циркулацията" или сърдечно-съдови болести са най-големият убиец на съвремието – коментира специалистът. – При тези болести трябва да се действа бързо, ефикасно и щадящо.“

По думите на експерта модерната медицина е баланс между риск и полза. Тя трябва да бъде ефикасна и щадяща. „Новите методики са щадящи, но искат консумативи, които не се покриват от нашата здравна система, а тя е лоша към хората, които трябва да доплащат, а не могат“, допълни проф. Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови