Проф. Кантарджиев: 1% от населението има антитела срещу COVID-19

OFFNews 15 юни 2020 в 10:37 2868 0

Снимка Архив

1% от населението има изградени антитела срещу новия коронавирус. Това показва изследването, което се проведе в Пловдив. Резултатите от него предстои да бъдат обявени, съобщи в студиото на bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

Други резултати сочат, че между 2,5 и 3,5% от медицинския персонал е бил в контакт с вируса. Сред хората, които са се изследвали по собствено желание в частни лаборатории, този процент е 3.

Проф. Кантарджиев коментира и актуалната епидемична обстановка. Според него увеличението на случаите през последните две седмици е в резултат на неспазването на ограничителните мерки. Много хора по време на религиозните празници са се събирали в големи групи, без да спазват дистанция, и това е причината да се появят огнища на COVID-19 в Шуменско и Смолянско, каза професорът.

От Индекс на предаване на инфекцията 0,8 допреди две седмици, сега имаме индекс 1,2  - т. е. 10 души заразяват 12, обясни микробиологът. По думите му пикът на епидемията у нас е бил през последната десетдневка на април.

Сега имаме вълна на инфектирани. Но кривата на разпространение няма да тръгне нагоре, защото ограничаваме огнищата. Обикновено, това което казва щабът, се случва става, за разлика от прогнозите на хората от диваните, обобщи проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови